fredag 4 april 2008

Metabloggning #2 - Interaktivitet?

Ett och ett halvt dygn har förflutit sedan jag startade den här bloggen och jag krisar redan.

Varför är det sådan uppståndelse kring det här med interaktivitet egentligen? Än i dag stöter man på nyskrivna och seriösa artiklar där deliberationsvurmare spår den interaktiva förlösningen på internet. I sammanhang av Public Relations och marknadsföring talar man om dialogens möjligheter i detta "nya multimedium". Men det är ju inte nytt. Och någon interaktiv förlösning som på avgörande vis rubbar den representativa demokratin kommer inte äga rum. I alla fall inte med de referensramar vi har i dag.

Jag menar inte att interaktivitet är oviktigt att diskutera, snarare tvärtom. Men är det inte dags att tagga ner förväntningarna en smula och inse att människor i allmänhet inte är speciellt intresserade av att agera sändare? I alla fall inte i den utsträckningen som vi skulle önska. Och även om ett intresse går att väcka finns det andra fundamentala hinder att hantera. Tid till exempel.

Dessutom finns det inget som säger att utvecklingen måste gå mot mer interaktivitet. När internet var nytt och hett ute i stugorna minns jag att man producerade själv för att ingen annan gjorde det. En fundamental skillnad mellan då och nu är alla människor som faktiskt får betalt för att producera innehåll - och dessutom gör det bra! Fortsätt gärna att prata interaktivitet, men skippa de högtravande förväntningarna.

Inga kommentarer: