onsdag 13 januari 2010

Medierna granskar makten, men vem granskar medierna?

Ofta är det medierna själva. Ibland bra, ofta mindre bra. I dag gör Dagens Media ett tappert försök till mediekritik. Under rubriken "Läkarna: Medierna skrämmer upp allmänheten" redovisas en undersökning där tillfrågade läkare bland annat yppar huruvida medierapporteringen om sjukdomar försvårar eller underlättar deras arbeten. 32 procent av läkarna uppgav att den försvårar medan 10 procent menar att den underlättar.

Men hur är det med resterande 58 procent av de tillfrågade? Av den dikotoma redovisningen att döma är det  troligt att majoriteten är likgiltig till medierapporteringen - i alla fall rörande dess inverkan på deras yrkesutövning. Med en titt på källan till Dagens Medias artikel, som i pdf-format återfinns här, visas att så mycket riktigt är fallet. 52 procent av de tillfrågade uppgav att medierapporteringen vare sig försvårar eller underlättar deras arbeten. 6 procent av de tillfrågade svarade "vet ej".

Men varför redovisas inte detta? Jo, för att det skulle bli en förbannat tråkig nyhet. Resultatet är istället en pajasartikel som tyvärr, likt många andra pajasartiklar, passerar obemärkt förbi.

2 kommentarer:

Sonja von Lochow sa...

Lite mer om undersökningen finns här: www.tns-sifo.se/nyheter/sjukdomsnyheterna-foersvaarar-laekarnas-arbete

Tack för en intressant reflektion!
/Sonja von Lochow, TNS SIFO

Björn: sa...

Hej Sonja,

Jag är full av intressanta reflektioner. Är du?

Till exempel undrar jag över urvalet i undersökningen. Vilka principer har styrt detta? Hur stort var bortfallet?

Vidare undrar jag hur du upplever validiteten i undersökningen, till exempel: "Enligt din mening: hur mycket påverkas följande grupper av mediernas rapportering om sjukdomar, symtom, läkemedel, behandlingar och forskning."

Är det lämpligt att bygga in fem olika frågor i en på det här sättet? Dvs. vad är det egentligen respondenterna har svarat på?